Dutch Classics – Sandu – Last Dutchman standing

Last dutchman standing in Dutch Classics September 2019

Interview met Sandu

  • Sandu, van harte gefeliciteerd met dit resultaat! Je had een fanatieke Nederlandse rail aan de finaletafel. Hoe voelt het om als hoogste Nederlander te eindigen in een van de grootste Nederlandse toernooien?

Waanzinnig! Je denkt er eigenlijk niet aan na om als beste Nederlander te presteren in het event, maar als zo de berichten komen dan maakt dat wel wat bij je los.

  • Wat waren je verwachtingen toen je het toernooi in ging? In de wandelgangenhadden we begrepen dat je een druk weekend had en dat het allerminst zeker was dat je zou meedoen.

Vanwege een bruiloft zat ik te twijfelen om mee te doen. Ik stroomde 2,5 uur in de late reg binnen op dag 1D. Ik wist dat het een mijnenveld zou zijn, omdat ik ook eerdere 2 edities heb meegedaan. Het is overleven en de mijnen ontwijken.

  • Welke indruk had je van het spelersveld? Was er een verschil in niveau tussen de startdagen en dag 2?

Van vis tot serieus goede spelers. Ook in dag 2 zitten er een paar goede vissen tussen, maar die pluk je er gelijk uit. In mijn ogen zit er geen verschil in spelers tussen dag 1 en 2.

  • Met name de startdagen worden door nogal wat spelers gekenmerkt als een ‘mijnenveld’. Heb jij dit ook zo ervaren?

Ja, zoals ik hierboven al zei. Je merkte dat sommigen het toch nodig vinden om te dubbelen terwijl ze nog 30 of 40bb hebben. Sommigen tetteren het erin met elke Ax of met een low-mid pocket pair.

  • Op een gegeven moment hoor je dat dag 2 voorbij is en zit je bij de laatste 35 spelers van een toernooi dat begon met 2.190 entries. Wat een waanzinnig gevoel moet dan zijn geweest! Wat ging er door je heen op dat moment?

Ja ik zat lekker te spelen en voelde mij fit. In de laatste 2 levels had ik pas door dat dag 2 bijna voorbij was en vond het ook een mooi doel om dat te halen. Twee keer je chips in het zakje doen in hetzelfde event is geweldig.

  • En uiteraard hetzelfde voor de finaletafel: het moment dat je krijgt te horen dat je behoort tot de laatste 9 spelers. Je zult vast en zeker je naasten hebben gebeld om ze het goede nieuws te vertellen. Kun je kort beschrijven hoe je dit moment hebt beleefd?

Mijn doel was feature table halen en het is een droom om de Final Table daar te spelen. Als je dat hebt gehaald dan doet dat wel wat met je. Ik vond het echt fantastisch!

  • De algemene aanname is dat wanneer spelers voor het eerst aan een feature-tafel spelen, hun eigen spel toch net even anders wordt dan ze gebruikelijk spelen. Met name het feit dat je je op dat moment beseft dat iedereen met je meekijkt en ziet welke kaarten je in je hand hebt, schijnt een significante rol te spelen bij deze verandering. Was dit ook voor jou het geval? En zoja, in welke mate ging je anders spelen?

Ik merkte in het eerste geval weinig verandering in mijn spel. Wat ik mijzelf wel bedacht tijdens de feature table is dat spelers over een half uur ingelicht kunnen worden over andermans spel. Ik dacht wel goed na over hoe ik elke hand zou spelen. Ik nam hier wel rustig de tijd voor. Normaal maak ik sneller een beslissing.

  • En dan die laatste hand, A-J in de SB tegen A-Q in UTG. Je ging eruit nadat UTG – die had geopend – op jouw drie-bet shovet en je jezelf genoodzaakt zag om te callen. Was je achteraf tevreden over hoe je de hand hebt gespeeld?

Ja achteraf was ik niet tevreden omdat ik zijn AQ suited zag. Maar hij kon veel handen groot openen op zijn spot. Zelf dacht ik aan 88+. Het is balen dat hij daar net een betere A speelt maar kon meer handen spelen. De AJ kan je op zoveel manieren spelen op mijn spot. 95% van de acties die ik vanuit die spot speelde won ik. Het kan eens gebeuren dat ik achter loop maar had na showdown nog 25% om de hand te winnen. Helaas ging ik daardoor uit het toernooi.

  • Nogmaals van harte gefeliciteerd namens PPN. De Nederlandse poker-community is ontzettend trots op je. Over die community gesproken: je was geen onbekende speler voorafgaand aan dit toernooi. We kennen je uiteraard van je deep runs in de toernooien van Pokeren.nl en ONKP en je wist het dikwijls tot de beste 10% van het spelersveld te schoppen. In deze Dutch Classics heb je het zelfs tot de beste 1% weten te schoppen. Hoe zie jij jouw deep run in de Dutch Classics in het licht van je voorgaande prestaties? Is er misschien een plan die je voor jezelf hebt opgesteld om vaker mee te gaan doen aan de grotere toernooien?

Het is belangrijk goed je spelers te kennen aan je tafel en wat sterktes en zwaktes zijn. Ik had voorafgaand niet verwacht dat ik zover zou komen, maar dit opent wel wat ogen naar meer. Naast de Nederlandse toernooien dit jaar, ga ik volgend jaar wel de grote toerrnooien in Rozvadov pakken en in eigen land. De HR in Namen Megastack haalde ik ook goed door dag 2 te halen met een nr. 7 stack. Helaas met veel pech kreeg ik meerdere malen 1 en two outers om mijn oren.

  • Wij als PPN kunnen veel leren van een speler die de spotlights van de feature-tafel en het gevoel van een finalist heeft mogen ervaren, maar tegelijkertijd ook beseffen dat de lange weg ernaartoe niet zonder obstakels is geweest. Welke tips zou je willen meegeven aan beginnende spelers met dezelfde ambities?

Geduld is erg belangrijk. Niet na 4 orbits slechte handen de moed opgeven. Analyseer je spelers naar sterktes en zwaktes. Luister goed naar wat anderen zeggen als ze niet in de hand zitten. Bijvoorbeeld iemand wilde erg graag dag 2 halen. Zo heb ik een paar keer zijn blinds goed kunnen gebruiken J.

@ Sandu, namens Poker Promotie Nederland bedankt voor je tijd en we zien je graag weer snel aan een Final Table. Succes!